Lightpainting is bij uitstek een activiteit voor de wintermaanden. Doordat de duisternis al vroeg invalt, kun je buiten al aan het begin van de avond starten.
De activiteiten commissie had dit thema daarom voor februari op de kalender gezet.
Over het algemeen hebben we, voorafgaand aan de doedag, een introductie op het thema tijdens de clubavond.
Voor dit thema hadden we afgesproken met ons oud-lid Alex. Helaas kon deze afspraak wegens onvoorziene omstandigheden niet doorgaan en daarom gaf Anita Riemersma op de clubavond van januari een introductie inLight Painting.
We zagen een mooie presentatie van mooie foto's, maar daarnaast prsenteerde ze ook een uitgebreide verzameling van attributen die gebruikt kunnen worden voor het maken van de foto's.
Naast vernuftige en soms prijzige hulpmiddelen kun je ook verrassende resultaten krijgen met uiterst simpele hulpmiddelen als fietslampjes, kerstverichting of lampjes in plastic flesjes.

Na deze introductie was het tijd voor actie. We hadden een plek uitgezocht in het buitengebied van Zeewolde waar, niet geheel toevallig, ook een van onze leden woont.
Er waren in totaal 5 settings waar je met behulp van, al dan niet zelfgemaakte, light wands, strip lights, fietslampjes en staalwolaan de gang kon.
In verband met het brandgevaar op de kleding hadden we één vuurvaste staalwoldraaier in de persoon van Frank.

IMGP7420

Het werd een bijzonder leuke avond, met heel verrassende resultaten. Een bijzonder bedankje gaat nog uit naar Cilia voor de gastvrijheid en uitstekende verzorging.
Kijk voor een impressie van de foto's bij onze maandfoto's.

In november was ons maandthema ‘Concertfotografie

Concertfotografie is een heel apart onderdeel van fotografie dat niet door heel veel fotografen gedaan wordt. Nu wil het toeval dat binnen onze club 3 mensen die zich hier min of meer actief mee bezig houden.
Een mooie kans dus om de rest van club hiermee kennis te laten maken.
Alfons had een uitgebreid programma opgezet.
Dit viel uiteen in drie delen.
Als eerste kregen we op een woensdagavond van Alfons een uitgebreide instructie over de ins en outs van concertfotografie.
Welke lenzen zijn geschikt. Wat zijn de juiste camerainstellingen, en hoe zit het eigenlijk met het licht tijdens het concert, waarom kan ik niet flitsen?
Als tweede was daar de praktijkdag. Poppodium De Meester in Almere was voor ons beschikbaar en de band NutsZ uit Nijkerk gaf voor ons een privéoptreden.
Dit optreden zelf was ook in drie delen opgedeeld. Allereerst was er half uur waar bij NutsZ speelde met alleen maar frontlicht Veel licht dus, en dus ook een kans voor de fotografen onder ons met minder snelle lenzen. Als tweede was er een half uur met front- en zijlicht. Hierdoor werd het al wat lastiger aangezien er nu ook gekleurd licht, en dus ook kleurzweem, bijkwam.
Tot slot de finale: een optreden met zijlicht en de rookmachine in actie.
Dit was fotografisch verreweg het meest interessante maar ook moeilijkste onderdeel.

nutsz 20191210 1049206241

Fotografie: Frank Vogelenzang 

Tot slot had Alfons tijdens de daaropvolgende clubavond nog een presentatie over hoe de foto’s te ontwikkelen.
Vooral omdat je bij concertfotografie soms wordt geconfronteerd met foto’s met een enorme kleurzweem, schiet het normale pakket aan fotobewerking wat tekort.
Om hier toch goed mee te kunnen omgaan, toonde Alfons ons wat hij noemde, de Paul Barendrecht methode. Een manier van werken, die bij gewone fotografie totaal onbruikbaar is, maar hier erg goede resultaten geeft.

Met al deze bagage ging een ieder van ons aan het werk om de gemaakte foto’s te bewerken. Hierdoor konden we uiteindelijk meer dan 200 foto’s op TFP basis aan NutsZ aanbieden.
Al met al een zeer geslaagd project, mede dankzij de super voorbereiding van Alfons, en de inspirerende medewerking van de band NutsZ.

Voor een fotoimpressie, zie onze fotogalerij

RizVN Login
X

Rechtermuis

Rechtermuis niet toegestaan