Een winderige praktijkdag met een verrassend staartje.
Zoals aangekondigd was zaterdag 4 november de praktijkdag. Deze dag was speciaal bedoeld om de camera’s op de M-stand te zetten en met de diafragma en sluitertijden aan de gang te gaan volgens de bekende tabel. Het was dus niet een dag om zo creatief mogelijk uit de hoek te komen maar meer om scherptedieptes zichtbaar te maken en bewegende objecten te “bevriezen” of juist totaal niet.

Het was gelukkig (nog) droog op het moment dat we verzamelden bij de “Ally”-trap op het Forum in onze stad en iedereen had zich warm gekleed en na een korte uitleg konden we allemaal aan de slag op één van de drie geselecteerde onderwerpen.

Om de scherptediepte zichtbaar te maken waren er houten paaltjes op een van de treden van de, eerdergenoemde, trap geplaatst en was het de bedoeling dat er een correcte belichtingstrap werd gemaakt waarbij er elke keer één diafragma stopje werd “geknepen”.
Om met een lage sluitertijd mee te trekken met een bewegend object was Dirkjan bewust met de fiets gekomen en mocht iedereen op z’n beurt fietsmodel zijn of fotograaf. Hier moesten er drie foto’s worden gemaakt, eentje met alles volledig bevroren, eentje met een scherpe fiets en bewogen achtergrond en de laatste met een scherpe achtergrond waar (toevallig) een fiets doorheen was gereden.
Voor de laatste opdracht moesten we ter plekke wat nieuws verzinnen. Dirkjan, Carmela, Janine en ik waren een goede week terug op zoek naar kabbelend water en vonden bij de stapstenen op de Esplanade exact wat we voor de opdracht “bewegend” water konden gebruiken maar op deze zaterdag stond de kraan waarschijnlijk dicht. Nu hebben we niet voor niets zoiets als het Weerwater vlakbij dus werd de wateropdracht hier gedaan met de schouwburg op de achtergrond.

Iedereen ging met de opdrachten aan de gang en na twee opdrachten waren we zodanig verkleumd dat we collectief aan de koffie gingen bij De Beren. Eenmaal opgewarmd bleek het snertweer en het zag er ook niet naar uit dat dit nog ging verbeteren vandaag. Kortom, twee van de drie opdrachten was het maximaal haalbare vandaag.

1DX 2966 paaltjes

1DX 2960 water

1DX 2954 fietsen

foto's: Alfons Postma

 

Wat wel een aangename verrassing was is dat onze expositie “People at Work” reeds hangt in het CKV en dat het wel een heel leuk idee was om hier met z’n allen langs te gaan. Zo kreeg deze praktijkdag nog een aangename verrassing op het einde.

 IMG 20231104 WA0001 expositie

foto: Fotolinie